CAM AAU

Audit i Almen Praksis

Audit vedr. patienter med komplekse, kroniske smerter i bevægeapparatet i almen praksis

Vi vil gerne identificere, hvilke patienter de praktiserende læger mener kunne være relevante ift. at modtage et tværfagligt udredningstilbud på den kommende Enhed for Muskuloskeletal Sundhed. Derfor søger vi de praktiserende lægers hjælp til at undersøge omfanget af patienter med komplekse, kroniske bevægeapparats smerter, og hvor mange af disse patienter som vurderes til at kunne have nytte af henvisning til MSK-enheden.  Som opfølgning på auditten vil vi særskilt invitere et antal praktiserende læger til at deltage i interviews og/eller workshops for at få uddybet og diskuteret svarene.

Baggrund

Patienter med kroniske bevægeapparats-smerter ses hyppigt i almen praksis, og der er registreret 10 mio. konsultationer årligt relateret til dette. Patienter med kroniske bevægeapparats-smerter kan fremstå med ”komplekse” symptomer, som ikke umiddelbart passer ind i vanlige diagnosticeringskriterier, fx angivelse af smerter flere steder uafhængigt af hinanden, angivelse af stor smerteintensitet eller angivelse af at smerterne har stor/uoverskuelig indflydelse på dagligdagen.

Derfor er det vores vision at skabe Enheden for Muskuloskeletal Sundhed, beliggende på Aalborg Universitetshospital (planlagt opstart i 2021). Et tværfagligt team, bestående af ortopædkirurg, reumatolog og fysioterapeut, vil I fællesskab undersøge og udrede patienterne med målet om henvisning til specifikt behandlingstilbud eller efter udredning tilbage til egen læge med forslag til videre behandling. Det tværfaglige team vil have viden om psykosociale faktorers indflydelse på kroniske smerter, så en helhedsorienteret udredning sikres. Enheden vil desuden have muligheden for at trække andre faggrupper (fx psykolog eller socialrådgiver) ind over udredningsforløbet, hvis behovet opstår. Et pilot-forsøg i vores forskningsgruppe viste, at praktiserende læger efterspørger en henvisningsmulighed for patienter med komplekse, kroniske bevægeapparats-smerter, som de vurderer kunne have behov for en tværfaglig udredning.

Projektet er en del af forskningsstrategien PainPath, som har til formål at forbedre effektiviteten og kvaliteten af behandlingen samt organiseringen og samspillet mellem de forskelige sektorer (fx Almen praksis, hospital og kommunen) ift. til patienter med komplekse, kroniske bevægeapparats-smerter.

Hvordan er projektet blevet til?

Projektet udføres som et samarbejde mellem Center for Almen Medicin og Nord-KAP. Projektgruppen bag denne audit består af Jesper Bie Larsen, fysioterapeut og Ph.d., Morten Ohrt, praktiserende læge og praksiskonsulent, Janus Laust Thomsen, praktiserende læge og professor og Michael Skovdal Rathleff, fysioterapeut, Ph.d. og professor.

Materiale og metode

Almen praksis i region Nordjylland deltager i audit-projektet.

Auditten igangsættes medio/ultimo maj 2021 og afsluttes i slutningen af juni 2021. De deltagende læger udfylder en linje i audit-skemaet for hver patient, som henvender sig med symptomer på komplekse, kroniske bevægeapparats-smerter med varighed over 3 måneder. Inden opstart vil vi gerne tilbyde et besøg fra vores forskningsteam, som vil introducere auditten og udlevere audit-skemaerne.

Der benyttes et audit afkrydsningsskema til registrering af patienterne. Registrering foregår henover en 2 ugers periode. Honorering sker ved tildeling af et modul á 138,36 kr. per registreret patient.

Eksklusionskriterier: 1) Patienter med akutte MSK-smerter (< 3 måneders varighed), 2) Patienter tilset ved sygebesøg.

Klik her, hvis du gerne vil registrere dig eller din praksis som deltager i auditten
 

For flere oplysninger kontakt Jesper Bie Larsen.

Tilbage til...