CAM AAU

Aktuelle forskningsprojekter

Denne side henvender sig primært til praktiserende læger, der er interesserede i at deltage i et forskningsprojekt hos Center for Almen Medicin. Siden bliver løbende opdateret og giver overblik over aktuelle forskningsprojekter, der lige nu søger praktiserende læger.

Klik på projektbeskrivelserne nedenfor for at folde ud og læse mere om de enkelte projekter. Du kan også åbne projektbeskrivelserne som pdf, ved at klikke på linket i bunden af hver projektbeskrivelse.

Hvis du er interesseret i at deltage i eller høre mere om et projekt, er du meget velkommen til at kontakte den forsker, der står som kontaktperson i projektbeskrivelsen. 

Projektbeskrivelser

 • +

  Tilbagevenden til sport for børn med Osgood Schlatter (QUICK-RETURN-OSD studie)

  Titel

  Tilbagevenden til sport for børn med Osgood Schlatter (QUICK-RETURN-OSD studie)
   

  Patientgruppe

  Børn med Osgood-Schlatter
   

  Formål

  Vækstrelaterede smertetilstande påvirker et ud af fire børn. En af de hyppigste tilstande kaldes Osgood Schlatter (”Schlatter-knæ”), og den viser sig som smerter neden for knæskallen, når børnene f.eks. spiller fodbold eller løber. Selvom Osgood Schlatter rammer ca. 10% af alle børn, er den nuværende viden begrænset i forhold til, hvordan vi bedst behandler smerterne. Nogle sundhedsprofessionelle anbefaler ro og aflastning, mens andre anbefaler fortsat sportsdeltagelse inden for smertegrænsen eller styrketræning af låret for at styrke vævet omkring knæet. Effekten af disse behandlinger er dog stadig uklar.

  I dette forsøg ønsker vi at undersøge og udvikle en ny træningsstrategi og desuden teste denne mod de nuværende anbefalinger, der omfatter ro/aflastning og fortsat sportsdeltagelse inden for smertegrænsen. Vi forventer, at den nye træningsstrategi vil kunne bruges direkte i behandlersystemet som vejledning og hjælp til børn og unge med Osgood Schlatter.


  Studiedesign

  Randomiseret kontrolstudie
   

  Eventuelle interventioner

  Gruppe 1 anbefales at stoppe med at dyrke sport eller reducere deres sport og knæ-specifikke belastninger i fire uger eller indtil smerten aftager.

  Gruppe 2 vil få besked på at overvåge deres sportsdeltagelse og aktiviteter, der belaster knæet, baseret på smerte.

  Gruppe 3 vil modtage en skræddersyet intervention, hvor de reducerer belastningen på knæet, men ikke fuldstændig stopper med sport.

   

  Startdato for rekruttering

  01.01.23


  Hvor deltagerne rekrutteres fra

  Vi vil rekruttere deltagere fra klinikker (almindelig praksis og reumatologi), Aalborg Universitetshospital ortopædisk afdeling og gennem flyers i sportsklubber, skoler og online på Facebook, på www.forsog.dk og i pressen.

   

  Inklusionskriterier

  • Unge (drenge og piger) i alderen 8-16 år
  • Diagnose af OSD baseret på klinisk undersøgelse, herunder lokaliseret smerte ved tuberositas tibia (patellarsenens insertion på skinnebenet), som øges ved palpering, samt smerte under isometrisk knæudstrækning.


  Eksklusionskriterier

  • Andre diagnosticerbare knæpatologier, patellarelateret ustabilitet og patellofemoral ustabilitet.
  • Tidligere knækirurgi
  • Gentagen patellaluksation
  • Klinisk mistanke om menisklæsion
  • Tidligere neurologiske, muskuloskeletale eller psykiske lidelser
  • Andre kroniske tilstande, der kan påvirke de involverede væv og behandlingen (autoimmune, metaboliske lidelser, diabetes, osv.)
  • Manglende evne til at samarbejde

   

  Antal forventede deltagere

  99
   

  ID hos online register (clinicaltrials.gov/PROSPERO)

  NCT05826340
   

  Kontaktperson

  Forskningsassistent Malene Kjær Bruun

  Mail: mkbruun@dcm.aau.dk


  Klik her for at åbne projektbeskrivelsen som pdf

Senest opdateret: 26.09.2023