CAM AAU

Aktuelle forskningsprojekter

Denne side henvender sig primært til praktiserende læger, der er interesserede i at deltage i et forskningsprojekt hos Center for Almen Medicin. Siden bliver løbende opdateret og giver overblik over aktuelle forskningsprojekter, der lige nu søger praktiserende læger.

Klik på projektbeskrivelserne nedenfor for at folde ud og læse mere om de enkelte projekter. Du kan også åbne projektbeskrivelserne som pdf, ved at klikke på linket i bunden af hver projektbeskrivelse.

Hvis du er interesseret i at deltage i eller høre mere om et projekt, er du meget velkommen til at kontakte den forsker, der står som kontaktperson i projektbeskrivelsen. 

Projektbeskrivelser

  • +

    Feasibility of a home exercise program with the addition of a corticosteroid injection in patients with greater trochanteric pain syndrome in general practice

    TITEL

    Feasibility of a home exercise program with the addition of a corticosteroid injection in patients with greater trochanteric pain syndrome in general practice
     

    PATIENTGRUPPE

    Voksne med laterale hoftesmerter
     

    FORMÅL

    Laterale hoftesmerter, eller greater trochanteric pain syndrome (GTPS), opstår på hoftens yderside på grund af sene-patologi i hoftens abductor-sener. Det påvirker daglige aktiviteter som gang, siddestilling, trappegang og sideleje, og det kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten, lignende sent stadium af hofteartrose. I almen praksis udgør GTPS 10-20% af hoftesmerterne, og 35% af patienterne behandles alene af deres praktiserende læge. Der mangler en standardiseret behandlingsprotokol for GTPS i primærplejen, og evidensen for den mest effektive behandling er begrænset. Typiske behandlinger inkluderer vent-og-se, kortikosteroidinjektion og/eller øvelser.

    Vi har udviklet en træningsprotokol, som vi planlægger at evaluere i et fremtidigt randomiseret kontrolleret forsøg i kombination med en kortikosteroidinjektion. Denne undersøgelses formål er at vurdere gennemførligheden af et hjemmeøvelsesprogram med en kortikosteroidinjektion til patienter med GTPS i almen praksis. Det primære mål er at evaluere patientens accept af 1) at udføre vores øvelsesprogram og 2) at udføre øvelser efter injektionen. Det sekundære mål er at indhente feedback fra patienterne gennem kvalitative interviews for at forfine øvelsesinterventionen. Hvis den kombinerede behandling viser sig gennemførlig, planlægges det at evaluere effekten i et større RCT.


    STUDIEDESIGN

    Feasibilitystudie
     

    EVENTUELLE INTERVENTIONER

    Alle deltagere i studiet vil modtage følgende:

    • Ultralydsvejledt kortikosteroidinjektion
      Deltagerne vil modtage en ultralydsvejledt injektion med 1 ml Kenalog 40mg/ml and 1 ml Lidocaine 10mg/ml ved baseline. Proceduren udføres aseptisk og vil blive udført hos reumatologisk speciallægepraksis ”ReumaNord”, Aalborg eller Center for Almen Praksis i Aalborg inden der startes på øvelserne
    • Hjemmetræningsprogram
      Vores træningsprotokol er baseret på tidligere litteratur og ekspertudtalelser. Træningsprogrammet består af tre kropsvægt-øvelser, der skal udføres hver anden dag i en periode på otte uger. Øvelsesinstruktioner vil være tilgængelige som handouts og online med videoinstruktioner. Kortikosteroidinjektionen forårsager normalt en forværring af smerter med en varighed på op til 48 timer. Deltagerne vil blive instrueret i at begynde øvelserne så snart som muligt efter at denne forværring af smerterne er aftaget. Overholdelse af øvelserne måles ved hjælp af en træningsdagbog, som deltagerne skal udfylde i løbet af undersøgelsesperioden.
    • Patient-folder med information om GTPS
      For at støtte self-management og ændring af senebelastning vil deltagerne modtage et handout ved baseline, der indeholder information om GTPS og rådgivning om belastningsstyring. Deltagerne vil blive opfordret til at læse folderen regelmæssigt og følge rådgivningen.

     

    STARTDATO FOR REKRUTTERING

    01.04.2024


    HVOR DELTAGERNE REKRUTTERES FRA

    Til dette studie ønsker vi at inkludere 20 patienter med GTPS fra almen praksis og privat reumatologisk praksis. Patienter vil blive overvejet til inklusion, hvis de henvender sig med laterale hoftesmerter. Projektkoordinatoren vil foretage en screening via telefon. Dem, der ikke udelukkes baseret på denne screening, vil blive inviteret til en klinisk undersøgelse, hvor endelig inklusion fastlægges. Følgende inklusions- og eksklusionskriterier vil blive anvendt:

     

    INKLUSIONSKRITERIER

    • Alder over 35 år
    • Selvrapporteret smerter på ydersiden af hoften i mindst 12 uger
    • Gennemsnitlig intensitet af aktuel smerte i den sidste uge på mindst 4 NRS
    • Adgang til en computer, smartphone eller tablet med internetforbindelse
    • Ømhed ved palpation af trochanter
    • Reproduktion af laterale hoftesmerter med 30 sekunders enbensstående test
    • Evne til at tale og forstå dansk (skriftligt og mundtligt)


    EKSKLUSIONSKRITERIER

    • Kortikosteroidinjektion i den berørte hofte eller anden ny behandling af en sundhedsprofessionel inden for de sidste 3 måneder
    • Historie med systemiske inflammatoriske sygdomme, f.eks. leddegigt, spondylartrit
    • Ugentlig indtagelse af orale glukokortikoider
    • Historie med andre hoftetilstande, f.eks. klinisk betydningsfuld hofteslidsartrose, hoftedysplasi, tidligere hofteoperation
    • Historie med tidligere lænderygkirurgi
    • Aktuel lænderygsmerte eller episoder af lænderygssmerter inden for de sidste 3 måneder, der har forårsaget sygefravær og/eller behandling af en sundhedsprofessionel
    • Fysiske eller mentale handicaps, der gør det umuligt at forstå og/eller udføre øvelser og fuldføre spørgeskemaer
    • Aktuel eller planlagt graviditet eller amning

     

    ANTAL FORVENTEDE DELTAGERE

    20
     

    ID HOS ONLINE REGISTER (CLINICALTRIALS.GOV/PROSPERO)


     

    KONTAKTPERSON

    Forskningsassistent Malene Kjær Bruun

    Mail: mkbruun@dcm.aau.dk

     

    Klik her for at åbne projektbeskrivelsen som PDF

     

  • +

    Tilbagevenden til sport for børn med Osgood Schlatter (QUICK-RETURN-OSD studie)

    Titel

    Tilbagevenden til sport for børn med Osgood Schlatter (QUICK-RETURN-OSD studie)
     

    Patientgruppe

    Børn med Osgood-Schlatter
     

    Formål

    Vækstrelaterede smertetilstande påvirker et ud af fire børn. En af de hyppigste tilstande kaldes Osgood Schlatter (”Schlatter-knæ”), og den viser sig som smerter neden for knæskallen, når børnene f.eks. spiller fodbold eller løber. Selvom Osgood Schlatter rammer ca. 10% af alle børn, er den nuværende viden begrænset i forhold til, hvordan vi bedst behandler smerterne. Nogle sundhedsprofessionelle anbefaler ro og aflastning, mens andre anbefaler fortsat sportsdeltagelse inden for smertegrænsen eller styrketræning af låret for at styrke vævet omkring knæet. Effekten af disse behandlinger er dog stadig uklar.

    I dette forsøg ønsker vi at undersøge og udvikle en ny træningsstrategi og desuden teste denne mod de nuværende anbefalinger, der omfatter ro/aflastning og fortsat sportsdeltagelse inden for smertegrænsen. Vi forventer, at den nye træningsstrategi vil kunne bruges direkte i behandlersystemet som vejledning og hjælp til børn og unge med Osgood Schlatter.


    Studiedesign

    Randomiseret kontrolstudie
     

    Eventuelle interventioner

    Gruppe 1 anbefales at stoppe med at dyrke sport eller reducere deres sport og knæ-specifikke belastninger i fire uger eller indtil smerten aftager.

    Gruppe 2 vil få besked på at overvåge deres sportsdeltagelse og aktiviteter, der belaster knæet, baseret på smerte.

    Gruppe 3 vil modtage en skræddersyet intervention, hvor de reducerer belastningen på knæet, men ikke fuldstændig stopper med sport.

     

    Startdato for rekruttering

    01.01.23


    Hvor deltagerne rekrutteres fra

    Vi vil rekruttere deltagere fra klinikker (almindelig praksis og reumatologi), Aalborg Universitetshospital ortopædisk afdeling og gennem flyers i sportsklubber, skoler og online på Facebook, på www.forsog.dk og i pressen.

     

    Inklusionskriterier

    • Unge (drenge og piger) i alderen 8-16 år
    • Diagnose af OSD baseret på klinisk undersøgelse, herunder lokaliseret smerte ved tuberositas tibia (patellarsenens insertion på skinnebenet), som øges ved palpering, samt smerte under isometrisk knæudstrækning.


    Eksklusionskriterier

    • Andre diagnosticerbare knæpatologier, patellarelateret ustabilitet og patellofemoral ustabilitet.
    • Tidligere knækirurgi
    • Gentagen patellaluksation
    • Klinisk mistanke om menisklæsion
    • Tidligere neurologiske, muskuloskeletale eller psykiske lidelser
    • Andre kroniske tilstande, der kan påvirke de involverede væv og behandlingen (autoimmune, metaboliske lidelser, diabetes, osv.)
    • Manglende evne til at samarbejde

     

    Antal forventede deltagere

    99
     

    ID hos online register (clinicaltrials.gov/PROSPERO)

    NCT05826340
     

    Kontaktperson

    Ina Kirstine Dahl

    Mail: quickreturnosd@hst.aau.dk


    Klik her for at åbne projektbeskrivelsen som pdf

Senest opdateret: 26.09.2023